Buscar en ADSADN Buscar en Google

3/3/08

Los pájaros de L'Hospitalet

Si os gustan los pájaros y sois de los que se se pueden pasar horas mirando al cielo siguiéndolos y estudiando sus movimientos, aquí teneis un curso que os encantará. Se trata de un curso de iniciación a la identificación de pájaros que ya va por su 3ª edición. Se hace en L’Hospitalet y lo más interesante es que su matrícula es totalmente gratuita, ya que lo organiza el Area de Medi Ambient i Sostenibilitat del Ayuntamiento.

Lamentablemente no tienen página web, pero aquí teneis toda la información del curso.

¡Que lo disfruteis!




Els ocells de L’Hospitalet
Curs d’iniciació a la identificació d’ocells al camp – 3a edició

L’Hospitalet de Llobregat, la segona ciutat més gran de Catalunya, acull un ric patrimoni humà i cultural i també zones naturals de rellevància, com el riu Llobregat que dóna nom al municipi.

La ciutat és dins una de les rutes migratòries més importants del món, la que cada any fan dos cops milions d’ocells entre Europa i Àfrica i que a la primavera i a la tardor, porta als nostres parcs i jardins espècies que hi troben descans i recer en els seus viatges. Però no tot són anades i vingudes. L’hàbitat urbà dóna refugi a espècies que, com si es tractés de grans penya-segats pirinencs, empren els edificis de la ciutat com al seu hàbitat natural. Altres crien als parcs. I al riu també, on la millora de la qualitat de les aïgues ens ha permès recuperar espècies que feia anys que no es veien.

Més d’un centenar d’espècies d’ocells són presents a L’Hospitalet en algun moment de l’any. La situació de la ciutat a cavall del delta del Llobregat i de Collserola fa també que es tracti d’un indret de contrastos on es barregen espècies de la plana i de muntanya i que també nosaltres hi puguem aportar el nostre gra a la conservació de la biodiversitat.

Després de l’experiència de 2007, en la que es van iniciar aquesta sèrie de cursos, el 2008 ens plantegem una nova edició del curs d’identificació d’ocells al camp. En aquest curs es donaran coneixements suficients de com identificar els ocells al camp i prendre notes per tal que, amb l’ajut de llibres i bibliografia, es puguin identificar sense problemes les diferents espècies i, d’aquesta manera, descrobrir aquesta valuosa part del nostre patrimoni natural que són els ocells.

Programa
1. Introducció
2. Els grups d’ocells i el seu hàbitat
3. Materials i fons d’informació
4.El mètode d’identificació. Part I
5. El mètode d’identificació. Part II

Objectiu del curs
Proporcionar a l’alumnat uns coneixements teòrics i pràctics per identificar ocells al camp amb especial atenció a la fauna ornitològica de L’Hospitalet. Amb l’ajut dels materials i les tecnologies a l’abast, s’adquiriran nocions bàsiques d’identificació d’ocells salvatges i s’aprendrà a conservar els registres efectuats per a una futura referència.

Sortides de camp
Es preveu la realització de dues sortides de camp.

  • La primera per ambients urbans de parcs de la ciutat: dels parc de les Planes al parc de Can Buxeres. Reconeixement i identificació de les espècies presents. Realització d’un inventari. Aplicació dels continguts adquirits a les sessions teòriques.
  • La segona s’efectuarà per ambients agrícoles i fluvials de la plana deltaica del Llobregat a l’entorn de la marina de L’Hospitalet per tal d’observar espècies de fauna complementàries a les anteriors.

Dates i horaris
Els dilluns 3, 10 i 31 de març, de 19 a 20.30 h
Els dilluns 7 i 14 d’abril, de 19 a 20.30 h
Els dissabtes 15 de març i 5 d’abril, de 9 a 13.15 h

Observacions
Per fer les sortides de camp es pot anar amb mitjans de locomoció propis o a peu.
Es recomana portar-hi prismàtics i calçat còmode.

Informació
Centre Cultural Sant Josep
Avinguda d’Isabel la Catòlica, 32
08901 L’Hospitalet
Telèfon: 93 337 06 12

3 comentarios:

Anónimo dijo...

És un article molt interessant.Soc de L'Hospitalet i no tenia coneixement de això.
Cada dia és un plaer i un al.licient llegir el vostre bloc. Felicitats a tots.

Cris dijo...

Gràcies, anónimo. Ens anima molt saber que ens llegiu i us agrada. Al cap i a la fí fem això per vosaltres, els nostres lectors. I espero que disfrutis del curs si es que t'animes a fer-lo i que ens expliquis si t'agrada.

Anónimo dijo...

Pues si, es muy interesante que se promueva el conocimiento de la fauna urbana, para que la gente no piense que las ciudades son desiertos sin vida animal o vegetal "interesante".
Es una buena iniciativa.